PEA en het effect op pijn (bv Migraine)

Er is nu een minder bekend, maar veelbelovend alternatief voor de massaal gebruikte reguliere pijnmedicatie: palmitoylethanolamide. Deze stof speelt een belangrijke rol bij pijnen en ontstekingen, die vaak samen gaan.

Fysieke pijn heeft een belangrijke functie. Het laat ons weten dat er iets niet goed gaat in het lichaam. Dat er een beschadiging, overbelasting, ontsteking of ziekte is. Het dwingt ons actie te ondernemen om de schade te herstellen. Wanneer pijn blijft aanhouden en een oplossing niet voor de hand ligt, of te lang op zich laat wachten, zijn pijnstillers een manier om te kunnen blijven functioneren. Tegenwoordig is er een minder bekend, maar veelbelovend alternatief voor de massaal gebruikte reguliere pijnmedicatie: palmitoylethanolamide.

Pijnstillers niet zo onschuldig. In geval van (aanhoudende) pijnklachten die het dagelijks functioneren belemmeren, is men over het algemeen tot nu toe niet erg kritisch bij het vinden van een oplossing; alles wat verlichting geeft is welkom. Paracetamol, soms in combinatie met codeïne, NSAID’s zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen tramadol en morfine zijn veel gebruikte pijnstillers. Van alle Nederlanders geeft 76% aan wel eens een pijnstiller te gebruiken. Hoofdpijn blijkt hiervoor veruit de belangrijkste reden, gevolgd door rugpijn of gewrichtspijn.

De reguliere pijnmedicatie heeft echter flinke bijwerkingen. Maag- en darmslijmvliezen kunnen al op korte termijn worden aangetast en 50% van de mensen die pijnstillers gebruiken geven aan daadwerkelijk maag- darmklachten te ervaren. Maar het kan nog veel erger. In de VS kosten vrij verkrijgbare pijnstillers zoals het ‘onschuldige’ aspirine jaarlijks het leven aan 20.000 Amerikanen.
In het NDN artikel van 21 december 2010 (‘Geneesmiddelen tasten brein aan’) is te lezen wat de lange termijn gevolgen kunnen zijn van het gebruik van reguliere geneesmiddelen, zoals pijnstillers.

Palmitoylethanolamide
Hoewel de allerbeste oplossing zou zijn om de oorzaak van de pijn te achterhalen en op een natuurlijke manier op te lossen, is pijnbestrijding op kortere termijn vaak wenselijk of noodzakelijk om te kunnen functioneren. Reguliere pijnstillers zijn sinds kort niet meer de enige oplossing bij (chronische) pijnklachten. Sinds enkele decennia wordt er onderzoek gedaan naar de lichaamseigen stof palmitoylethanolamide (PEA). . Deze stof blijkt de natuurlijke pijnstiller van het lichaam te zijn. Het speelt een belangrijke rol bij pijnen en ontstekingen, die vaak samen gaan.
Werking PEA.
Bij ontstekingsreacties zijn mestcellen betrokken. Deze cellen beïnvloeden het zenuwstelsel en het immuunsysteem. Een van de functies van PEA is het reguleren van het functioneren van de mestcellen. Zo heeft PEA een positieve invloed op uit de hand lopende ontstekingsreacties in het lichaam. Die uit de hand lopende reacties kunnen leiden tot uiteenlopende ziektebeelden, van neuropathische pijn tot migraine. PEA heeft dus een onderdrukkend effect op de geactiveerde mestcellen. Het heeft zo een ontstekingsremmend en pijnstillend effect bij neuropathische pijn. PEA remt daarnaast belangrijke ontstekingsmediatoren, zoals TNF-alpha, IL1 en COX-2.

PEA kan pijnstillend werken bij ernstige rug- en herniapijn, endometriose, gordelroospijn, pijn bij afklemming van zenuwen, zoals bij het carpaal tunnelsyndroom, aangezichtspijn en pijn bij diabetes.
De stof laat zich zonder problemen innemen naast andere pijnstillers als dat nodig is, omdat er voor zover bekend geen negatieve effecten op de werking van andere middelen gevonden zijn.
De afbraak van PEA gaat via intracellulaire enzymen. Dosis aanpassing bij lever- of nierinsufficiëntie is vermoedelijk niet nodig. (bron; stichting iocob; website voor complementaire en alternatieve geneeskunde).
Dosering en verkrijgbaarheidDe dosis van PEA is de eerste 2-4 weken driemaal daags 400 mg capsules. Daarna, bij goed effect kan eventueel tweemaal daags 400 mg capsules gebruikt worden. Als de pijn terug komt of niet goed reageert kan de dosering worden opgevoerd naar drie maal daags 800 mg.

De eerste pijnstillende werking kan binnen dagen tot enkele weken optreden, maar soms komt deze pas na 6-8 weken. Wanneer er na 8 weken nog geen effect is, is de stof vermoedelijk niet werkzaam voor de betreffende patiënt en kan gestopt worden met deze therapie.

PEA is in Nederland verkrijgbaar als supplement in 400 mg capsules. Sommige universiteiten in de VS proberen op sinds 2011 enzymremmers te ontwikkelen, die de afbraak van palmitoylethanolamide in de cel tegen gaan. De kans bestaat daarmee dat in de toekomst een voor de industrie financieel meer aantrekkelijk medicijn wordt ontwikkeld, dat ingrijpt op het PEA mechanisme. Al de pogingen echter om dat soort enzymremmers te ontwikkelen zijn tot nu toe gestrand op ernstige bijwerkingen. De inname van puur PEA lijkt vooralsnog het beste te zijn.
Bron(nen) : Stichting IOCOB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *