Informatie voor specialist en huisarts: palmitoylethanolamide, een EBM pijnstillend supplement

Bent u een specialist of huisarts? Lees dan onderstaande informatie over PEA.

Palmitoylethanolamide: kies voor natuurlijke pijnstilling

Palmitoylethanolamide: endogene stof tegen pijn en ontsteking

Palmitoylethanolamide: een in ons lichaam voorkomende pijnstillende stof

Palmitoylethanolamide (PEA) is sinds 2010 in Nederland verkrijgbaar als supplement.

PEA is een pijnstillende stof, die uitvoerig onderzocht is in vele klinische studies, samengevat in enkele key-referenties aan het eind van dit overzicht.

In 2015 is in een peer reviewed pijntijdschrift de grootste klinische studie met PEA besproken, alsmede de daaruit hoge effectiviteit (de berekende NNT was 1.5.)

PEA vormt de basis van ons zelfhelende vermogen.

Omdat het een supplement is, is het vaak bij artsen onbekend (niet opgenomen in farmacotherapeutisch kompas). Het is echter een zeer zinvol middel bij chronische pijn, met bewezen effectiviteit.

Het middel is als ontstekingsremmende natuurlijke stof (een autacoid) voor het eerst beschreven in 1957 (1), en als pijnstiller voor het eerst in 1975 in the Lancet. Door het werk van de Nobelprijs winnares prof. Rita Levi-Montalcini werd in 1993 het werkingsmechanisme duidelijk (2).

Sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw zijn er vele tientallen klinische studies uitgevoerd naar de veiligheid en de werkzaamheid van dit lichaamseigen middel, met in totaal ongeveer 5000 patienten. Omdat het merendeel van die studies verricht zijn door artsen die geen Engels als moedertaal hadden, bleef de verslaglegging van veel van die studies vaak beperkt in het Engels, of verscheen in Italiaanse of Spaanse neurologische of anesthesiologische tijdschriften.

Sinds 2010 is daar verandering in gekomen, sinds dat jaar is palmitoylethanolamide ook als supplement beschikbaar gekomen. In Pubmed zijn inmiddels (anno 2015) meer dan 500 artikelen te vinden over deze stof, waaronder tientallen over de klinische betekenis ervan. In de referenties hieronder vindt u een klinische samenvatting van alle studies gedaan op het gebied van de pijnstillende en ontstekingsremmende werking van palmitoylethanolamide. De meest omvangrijke klinische placebo-gecontroleerde studie bij chronische pijn is uitgevoerd met 636 patienten met ernstige pijnen door een hernia, en de resultaten ondersteunende de uitkomsten van de andere studies. (3) Tevens bij de referenties een verslag van de ervaringen bij een aantal Nederlandse patienten met uiteenlopende pijnsyndromen (4). Ook de stemming bij chronische pijnen kan door het gebruik van PEA verbeteren.

Palmitoylethanolamide is veilig in te zetten en duidelijk werkzaam bij chronische pijnen, er zijn geen negatieve interacties bekend. Het Number Needed to Treat (NNT) van palmitoylethanolamide is 1.5. Deze resultaten werden het eerst in 2011 door ons gepresenteerd op het Italiaanse neurologen en anesthesiologen congres, SIAARTI. Palmitoylethanolamide is met een NNT van 1.5 een bijzondere aanwinst bij de behandeling van chronische en neuropathische pijnen.

Palmitoylethanolamide: uitgebreide reviews  en bron-artikelen beschikbaar

Een aantal reviews in peer reviewed journals zijn vrij in het internet te verkrijgen, deze artikelen en de links zijn te vinden in de referenties. De meest recente is uit 2015.

Palmitoylethanolamide: in Nederland geproduceerd

Palmitoylethanolamide is in Nederland verkrijgbaar als  supplement, is in een Nederlands GMP gecertificeerde faciliteit geproduceerd en getest op zuiverheid in een onafhankelijk Amerikaans laboratorium; hier te controleren. Het bevat dan ook 100% zuiver PEA. Kies voor een PEA preparaat met het Pea-opt keurmerk; van vele andere PEA preparaten is de zuiverheid niet gebleken  (Pea-Opt.) En belangrijker nog, alleen van PEA preparaten met dit merkteken zijn ondersteunende klinische studies, die de effectiviteit en de veiligheid documenteren (zie ook laatste paragraaf).

PEA bevat alleen de zuivere natuurlijke en lichaamseigen stof palmitoylethanolamide en is beschikbaar in 400 mg capsules. Het supplement is simpel via het internet verkrijgbaar, verdere achtergronden op deze link.

Er zijn geen negatieve interacties bekend en geen bijwerkingen van betekenis. Palmitoylethanolamide wordt simpel in elke lichaamscel uit membraan-vetten opgebouwd en simpel door lichaamseigen enzymen via het cytoplasma afgebroken. Er is dus geen hepatische of renale klaring noodzakelijk.

PEA kan samen met andere analgetica gegeven worden

Er zijn een aantal formele interactie studies gedaan met andere pijnstillers, zoals pregabaline, oxycodon etc waaruit steeds bleek dat palmitoylethanolamide de pijnstillende werking van andere analgetica ondersteunde en dat de middelen goed samen gegeven konden worden. De ervaringen met Nederlandse neuropathische pijn patienten zijn beschreven in referente 5. In referentie 6 een samenvatting van 6 dubbel blinde gerandomiseerde klinische studies van voor de millennium wende.

Dosering PEA

De instap dosering is 3 maal daags 400 mg PEA eventueel als twee maal een capsule in de ochtend en 1 capsule in de avond; de werking treedt langzaam op, omdat palmitoylethanolamide o.a. werkt via biologische modulatie van een kernreceptor en enkele membraan receptoren.

PEA: dosis aanbevelingen

We adviseren altijd om palmitoylethanolamide te geven gedurende 2 maanden en in die periode samen met de patient te evalueren of het zinvol is om te continueren of te stoppen. Meestal merken patienten dat de pijnstillende werking binnen 1-3 weken ontstaat, maar sommigen hebben langer nodig. In bepaalde gevallen kan overwogen worden, bij onvoldoende klinische respons om de dosis te verdubbelen. Doseringen tot 100 mg/kg lichaamsgewicht konden zonder problemen ingenomen worden. We adviseren niet hoger te doseren dan 30-40 mg per kg lichaamsgewicht, hogere doseringen lijken geen extra effect meer te geven.

Problematische bijwerkingen zijn nooit gemeld. Wij hebben in Nederland duizenden patienten sinds 2011 behandeld en kunnen dat beamen.

Kwaliteitsaanbeveling: welk PEA preparaat?

Aangezien er sinds 2014 ook PEA preparaten beschikbaar gekomen zijn waarbij de kwaliteit onduidelijk is, of waarbij bepaalde plantenstoffen bijgemengd zijn, adviseren we altijd om uitsluitend een PEA preparaat in te zetten welke beschermd is door een formuleringspatent, of welke een Pea-Opt keurmerk draagt. Alleen dat soort preparaten hebben een bewezen effectiviteit op basis van een groot aantal klinische studies. Dat zijn bijvoorbeeld de preparaten van Russell Science, Greenleaves, Vitals en Epitech.

Huisartsen en specialisten kunnen bij vragen contact op nemen met de PEA expert van ons instituut, voor overleg over individuele patienten of indicaties:

prof. dr. J.  M. Keppel Hesselink: 06-51700527 (nummer alleen voor intercollegiaal overleg).

Literatuur PEA

1. Kuehl, F.A., Jacob, T.A., Ganley, O.H., Ormond, R.E., Meisinger, M.A.P. 1957. The identification of N-2-hydroxyethyl-palmitamide as a natural occurring antiinflammatory agent. Journal of the American Chemical Society 79:5577-5578

2. Aloe,L., Leon, A., Levi-Montalcini, R. A proposed autacoid mechanism controlling mastocyte behaviour. Agents and actions 1993; 39:C145–C147.

3. Keppel Hesselink,, J.M. New Targets in Pain, Non-Neuronal Cells, and the Role of Palmitoylethanolamide. Open Pain Journal2012; 5: 12-23

4. Keppel Hesselink, JM, Hekker, TA. Therapeutic utility of palmitoylethanolamide in the treatment of neuropathic pain associated with various pathological conditions: a case series Journal of Pain Research 2012; 5:437 – 442

5.Keppel Hesselink JM. Chronic idiopathic axonal neuropathy and pain, treated with the endogenous lipid mediator palmitoylethanolamide: a case collection. Int Med Case Rep J. 2013 Sep 13;6:49-53. doi: 10.2147/IMCRJ.S51572.

6. Keppel Hesselink JM, de Boer T, Witkamp RF.Palmitoylethanolamide: A Natural Body-Own Anti-Inflammatory Agent, Effective and Safe against Influenza and Common Cold. Int J Inflam. 2013;2013:151028. Epub 2013 Aug 27. Review.

7. Keppel Hesselink, JM, Kopsky, DJ. Palmitoylethanolamide, a neutraceutical, in nerve compression syndromes: efficacy and safety in sciatic pain and carpal tunnel syndrome. Journal Pain Research 23 October 2015 Volume 2015:8 Pages 729—734.

8. Jan M. Keppel Hesselink, Ciro Costagliola, Josiane Fakhry, and David J. Kopsky, “Palmitoylethanolamide, a Natural Retinoprotectant: Its Putative Relevance for the Treatment of Glaucoma and Diabetic Retinopathy,” Journal of Ophthalmology, vol. 2015, Article ID 430596, 9 pages, 2015. doi:10.1155/2015/430596

Bron(nen) : Neuropathie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *