PEA bij Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)

Mensen die lijden aan het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) hebben last van een beknelling van de nervus medianus (middelste handzenuw). Deze loopt vanaf de onderarm via de pols naar de hand. Het gedeelte in de pols waar deze zenuw doorheen loopt heet de carpale tunnel. In deze tunnel zitten ook pezen. Bij CTS ontstaat er een zwelling waardoor de druk in de carpale tunnel toeneemt. Zenuwen zijn gevoelig voor druk vanwege hun gevoeligheid. Hierdoor raakt de zenuw in de carpale tunnel gauw bekneld.
De zwelling die ontstaat bij CTS kan een gevolg zijn van het overbelasten van de hand, een ongeluk, zwangerschap of, diabetes, overgewicht en een traag-werkende schildklier. Over het algemeen komt CTS vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Symptomen
Door de beknelling van de zenuw kunnen de volgende klachten optreden:
– Tintelingen in de hand of vingers
– Pijn in de hand of vingers, met uitstaling naar de onderarm, elleboog en schouder.
– Slapende hand of vingers
– Gevoelloze en stijve vingers of hand
– Afname van de kracht in de hand.

Klachten nemen vaak ’s nachts toe en tijdens het gebruik van de hand.

Ontsteking
De druk op de zenuwen wordt veroorzaakt door een ontsteking. De werking van de ontstekingscellen kan geremd worden door PEA.
PEA reguleert diverse fysiologische processen en is effectief in een aantal gevallen, zoals zenuwpijn, ontstekingen en ischias. PEA werkt vooral in op gliacellen en neuronen.
De vicieuze cirkel van ontstekingen en pijn kan hierdoor worden gestopt.

PEA bij CTS
In een aantal klinische onderzoeken is PEA onderzocht bij ischias en/of chronische rugpijn als gevolg van CTS. In totaal werden er 1366 patienten in acht onderzoeken getest. Deze onderzoeken zijn onder andere gepresenteerd op een internationaal congres over neuropathische pijn in Athene in 2010.
In de onderzoeken werden twee verschillende doseringen (300 en 600 milligram per dag) in een behandeling ingezet en vergeleken met een placebo. De proefpersonen waren allemaal patienten die lijden aan chronische zenuwpijn. De pijn nam tot 50% af bij de proefpersonen, zonder vervelende bijwerkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *