PEA bij retinopathie

PEA wordt vaak gezien als natuurlijke pijnstiller. Maar naast pijnstillende eigenschappen heeft dit vetzuuramide ook ontstekingsremmende eigenschappen. Daarom wordt PEA ook ingezet bij de behandeling van retinopathie.
Retinopathie is een aandoening aan het netvlies en is een gevolg van schade aan slagadertjes en haarvaten van het oog. Dit komt vaak voor bij mensen met glaucoom, hypertensie, sikkelcelanemie en diabetes. Retinopathie is de meest voorkomende microvasculaire complicatie bij diabetes en is de belangrijkste oorzaak van blindheid. Factoren die meespelen bij diabetische retinopathie zijn ontstekingen, de zenuwgroeifactor en epi-genetica.
De meest voorkomende oorzaak van blindheid in de westerse wereld is retinopathie. In geval van diabetes is het belangrijk dat de patiënt goed ingesteld is, waardoor zijn bloedwaarden niet te veel zullen pieken en dalen. Het netvlies is zeer kwetsbaar, met name de retinale ganglioncellen, en raakt gemakkelijk beschadigd als gevolg van diverse aandoeningen. Oogartsen geven dan ook een hoge prioriteit aan de bescherming van het netvlies.
Recent onderzoek wijst uit dat de oorzaak van retinopathie ligt bij een chronische ontsteking. Deze ontsteking zorgt voor vernietiging van weefsel.

Deze nieuwe inzichten waren een aanleiding voor een onderzoek naar de rol van PEA bij dit ziektebeeld, omdat PEA ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Veel eigenschappen van PEA kunnen worden verklaard door het feit dat PEA invloed heeft op pro-inflammatoire genen. Dit zijn genen die ontstekingen veroorzaken.

Tevens werkt PEA beschermend voor het netvlies, omdat het cel-beschermende en immuun- en glia-modulerende eigenschappen bezit.
Daarnaast verlaagt PEA de intra-oculaire druk; dit is belangrijk in het voorkomen van glaucoom. In een gerandomiseerde, dubbelblinde, cross-over studie ontvingen 42 patiënten met een verhoogde intra-oculaire, ook weloogdruk, PEA of een placebo gedurende twee maanden. Na deze twee maanden werd de oogdruk weer gemeten. Bij de patiënten die PEA hadden gebruikt (600 milligram per dag) was de oogdruk druk afgenomen. Bij de patiënten met een placebo nauwelijks. Zo’n zelfde onderzoek is later nog eens uitgevoerd waarbij de resultaten het zelfde waren. Bij beide onderzoeken zijn geen bijwerkingen gevonden van PEA.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *