PEA en fibromyalgie

Fibromyalgie
Fibromyalgie is een relatief veel voorkomende ziekte; het komt voor bij zo’n 5% van de vrouwen en 1% van de mannen. Kenmerkend voor fibromyalgie is pijn in bindweefsel en spieren. Een andere benaming voor deze chronische ziekte is ‘weke delen reuma’.
Dit ziektebeeld geeft naast spierpijn en spierststijfheid klachten als (extreme) vermoeidheid, depressie, slaapproblemen, allergieën en darmklachten.
Er is (nog) geen duidelijke oorzaak gevonden in het ontstaan van fibromyalgie. Hierdoor wordt deze ziekte vaak ontkent door artsen en werkgevers.

Te weinig groeihormoon
Bij mensen die lijden aan fibromyalgie blijkt er een te grote productie van neurotransmitters en andere chemische stoffen te zijn. Dit heeft invloed op veel mechanismes, zoals het slaappatroon, het immuunsysteem en de manier waarop pijn wordt beheerst. De meeste symptomen zijn oorzaak van een domino-effect: door het ene symptoom ontstaat het andere symptoom.
Omdat het slaappatroon is verstoord is het lichaam niet in staat om voldoende te herstellen. Dit komt mede door een laag gehalte aan groeihormoon, een stof die een groot effect heeft op bindweefsel. Bindweefsel zorgt er onder andere voor dat ontstekingen en infecties bestrijd kunnen worden. Omdat het bindweefsel dit bij fibromyalgie-patienten niet goed kan ontstaan er onder andere hevige (spier)pijnen.

Mestcellen
De laatste paar jaren wordt palmitoylethanolamide (PEA) steeds frequenter ingezet in de behandeling van fibromyalgie. PEA staat bekend om haar pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Mestcellen zijn betrokken bij ontstekingsreacties. Deze mestcellen hebben onder andere invloed op het zenuwstelsel en immuunsysteem. PEA reguleert het functioneren van mestcellen en heeft een positieve invloed op ontstekingsreacties. De ontstekingsreacties kunnen leiden tot verschillende klachten, zoals migraine en neuropathische pijn. Daarnaast remt PEA ontstekingsmediatoren, zoals TNF-alfa, IL1 en COX-2. Gewrichtspijnen en zenuwpijnen leiden vaak tot ontstekingen. PEA remt deze ontstekingen en verminderd de pijn. Andere pijnstillers geven vaak bijwerkingen waardoor er na verloop van tijd gestopt moet worden met het gebruik hier van. Dit is bij PEA niet het geval omdat PEA geen bijwerkingen geeft.
In veel verschillende studies blijkt PEA dan ook zinvol te zijn bij de behandeling van fibromyalgie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *