Vertraging van morfine-tolerantie door PEA

Pijnstiller
Morfine is een krachtige en narcotische pijnstiller. Het is een van de werkzame bestanddelen van opium. De naam morfine is afkomstig van de naam Morpheus, de Griekse god van de dromen. Morfine wordt in principe geheel synthetisch gemaakt. Toch worden de grondstoffen van dit medicijn nog steeds deels uit de papaverplant gehaald. Het is dan ook de oudste pijnstiller ter wereld voor zover bekend.
Ondanks de werkzaamheid van morfine wordt de klinische toepassing bij chronische pijn beperkt doordat er na verloop van tijd gewenning ontstaat. De cellulaire en moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan de gewenning bij morfine zijn complex en nog steeds onduidelijk. Daarnaast kan morfine verslavend werken, wat bij PEA overigens niet het geval is.
Opiaten zoals morfine blijven een integraal onderdeel van de klinische pijnbeheersing. Bij acute aandoeningen kan morfine succesvol zijn, maar na verloop van tijd zal de dosis steeds opgevoerd moeten worden. Dit ongewenste effect samen met andere bijwerkingen vermindert aanzienlijk de kwaliteit van leven bij patiënten met chronische pijn.

Intolerantie
Onderzoek heeft aangetoond dat er verschillende factoren een rol spelen bij morfine-tolerantie. Dit betreft met name neuronale mechanismen en gliacellen. De productie van verschillende stoffen zoals vrije radicalen, prostaglandines, neurotaxines en cytokines raken verhoogd. Deze stoffen dragen bij aan de ontwikkeling van tolerantie.
Naast intolerantie is er na verloop van tijd sprake van verslaving bij langdurig gebruik van morfine. Daarom dient het gebruik van morfine dan ook altijd geleidelijk afgebouwd te worden

PEA
Meerdere eigenschappen van PEA convergeren naar een interactie met de signalen die door morfine worden opgeroepen, waardoor tolerantie ontstaat. Het bewijs van een vertraagde ontwikkeling van morfine-tolerantie door de invloed van PEA suggereert een mogelijke toepassing in de therapieën bij pijnbestrijding. Een van de grote voordelen van PEA is dat het een lichaamseigen stof is en om deze reden niet verslavend werkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *