Palmitoylethanolamide (PEA) is een vetzuuramide die van nature in ons lichaam voorkomt. Een vetzuuramide is, zoals de naam al zegt, een amine gevormd uit een vetzuur en een amine. Een amine is een functionele groep welke bestaat uit een stikstofatoom en drie koolstofatomen en/of wateratomen. Vetzuuramiden spelen een belangrijke rol bij chemische signalen.
PEA wordt in lichaamscellen geproduceerd, waar het functies heeft die samenhangen met het behouden van de homeostase (evenwicht) in het lichaam.
PEA werd ontdekt in 1952 in Tsjecho-Slowakije. Eind jaren 60 bracht de farmaceutische industrie Spofa dit middel op de markt onder de merknaam Impulsin. Ditzelfde middel werd in 1976 in Spanje geintroduceerd door firma Almirall, maar dan onder de naam Palmidrol. Na ruim tien jaar verdween dit middel van de markt, omdat de producent in Tjecho-Slowakije stopte met het produceren van de grondstof voor Impulsin. wetenschappelijke artikelen over PEA opgenomen in de medische database Pubmed.
In de jaren 90 legde Nobelprijswinnares Rita Levi-Montalcini voor het eerst de relatie tussen PEA en de lichaamseigen stof anandamide. Anandamide is een neurotransmitter die belangrijk is in hersendelen die te maken hebben met geluksgevoel, vruchtbaarheid, hogere denkprocessen, het geheugen en controle over motoriek. Anandamide is afgeleid van het woord ananda dat ‘gelukkig’ betekent in het Sanskriet.
Vanaf het moment dat PEA werd ontdekt tot 2015 zijn er ongeveer 500 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar PEA. PEA is dan ook erg populair onder internationale wetenschappers, farmacologen en clinici en in 2012 werd in Napels het eerste congres georganiseerd over PEA. Hier bespraken meer dan 100 wetenschappers uit verschillende landen de werking van deze stof.